Twee dagen Masterclass – Kae Isono

Groepsfoto deelnemers Masterclass07-11 en 08-11-2015  heb ik  mijn kennis weer verbreedt door middel van twee dagen masterclass bij  de Japanse  Kae Isono en Japaner Diasuke Minagawa .

Een masterclass geeft iedere keer weer de mogelijkheid om een nieuwe techniek onder de knie te krijgen en te onderzoeken of deze techniek je ligt, zonder dat ik deze meteen perfect uit moet kunnen voeren.

Mezelf die rust en ruimte geven om te onderzoeken en leren, brengt ongelooflijk veel creativiteit bij mij naar boven dat tijdens zo’n masterclass de nieuwe ideeën binnen blijven stromen.

Zo zijn er twee prachtige sieraden ontstaan met het gebruik van nieuwe gereedschappen, technieken en handigheden.

Dag 1 – Air Setting Ring

Deze ring wordt gemaakt met een “zwevende” steenzetting.

Na de aankomst hebben we als eerste een ontmoeting met Kae Isono en met Diasuke (Dice) Minagawa. Dice is de vertaler, die werkzaam is bij Aida (de producent en distributeur van de Art Clay in Japan ).

De eerste demo gaat over de opzet van de ring die uit drie delen bestaat. Dan zelf aan de slag om de drie delen te fabriceren. Dan de tweede demo over hoe de steen in de ring word gemonteerd. Een vooral nieuwe kijk op de zetting van een steen (Swarovski, zirkonia, diamant) die ik zeker ook in andere sieraden kan verwerken.

Tijdens het proces begin ik stukje bij beetje in de gaten te krijgen waarom de ring op deze manier wordt opgebouwd en welke mogelijkheden er voor andere sieraden inzitten. Ik blijft natuurlijk wel een creatief persoon die de dingen ook op verschillende manieren wil kunnen uitvoeren.

Na de lunch gelijk verder met het boren, waarna een spannend moment komt. Het doorsnijden van de ring op de plek waar de steen gaat komen. Pfff… dat is gelukt en de ring is nog heel. Na de derde demo kunnen we aan de gang met het maken van de inkepingen waar de steen in komt te hangen. OK… het begint nu echt ergens op te lijken.

Na het afwerken word de ring gebakken op 800 graden en is hij klaar om verder bewerkt te worden.
De vierde demo gaat over het maken van de “versiering” op het derde deel van de ring. Het is een heel karwei, maar het resultaat mag er wezen (al zeg ik het zelf).

Het resultaat van de ring:

Air Setting Ring

Dag 2 – Intaglio Pendant

Deze hanger heeft een met de hand gevormde 3d afbeelding van een dier.

Waarachtig lijkt het of ik ondertussen wat Japans kan begrijpen.

In de eerste demo wordt de basis van de hanger uitgelegd, waarna we die basis meteen mogen maken.
Terwijl de stukken drogen gaan we door met de tweede demo het opzetten van de 3d afbeelding, een uitgebreide demo blijkt.
De afbeelding wordt laagje voor laagje opgebouwd, zodat de anatomie van het dier zelfs op deze kleine schaal goed zichtbaar is.

Nu was het aan mij, een heel klein blaadje waarop ik het dier moet maken. Eerst maar even koffie dan oefenen en doen. Na een half uur heb ik toch iets waar ik heel trots op ben! De opzet voor mijn kolibrie. Terwijl deze aan het drogen is, kan ik verder met de kast waar de kolibrie in komt te liggen. De derde demo is ook weer een techniek die ik niet eerder heb gedaan, maar waar ik al langer naar uitkijk om te leren. Dit is namelijk het graveren. Het is een echte uitdaging, maar zeer de moeite waard om in de vingers te hebben voor de toekomst.

Dan eindelijk alle onderdelen samenvoegen, afwerken, gladschuren en kan de hanger worden afgebakken. Daarna kan ik volop polijsten, dan in de zwavel voor een intens zwarte kleur in de gegraveerde versieringen en dan jawel oppoetsen…tot het gewenste resultaat.

Het resultaat van de Hanger:

Hanger Intaglio Pendant

Frank

About Frank

No Comments

Leave a Comment