Opleiding Art Clay Instructor – Niveau 2

art-clay-instructeurOpleiding Art Clay Instructor – Niveau 2 – Eerste dag

Afgelopen zondag ben ik begonnen aan de eerste dag van een tweedaagse opleiding voor mijn Art Clay Instructor – Niveau 2.

Onder het genot van een bak koffie beginnen we de dag. Henriette van Battum begint met de uitleg over wat we deze twee dagen gaan doen. De 4 projecten lopen we door en ik leg mijn eigen ontwerpen voor om te kijken of dit binnen de verschillende opdrachten valt.

We gaan van start. Als eerste beginnen we met het fushen van het glas voor de Hanger Glas Lentil. Als tweede gaan we de basis voor de Gegraveerde Mantelring opzetten. Aangezien alle projecten uit meerdere onderdelen bestaan en tussendoor moeten drogen, switchen we van het ene project naar het andere. Nadat de mantelring gevormd is en heeft gedroogd, kan ik hem bij gaan werken om in de ronde vorm te schuren.

Voor de Koperen hanger met zilver begin ik met het uitsnijden van de 3 vormen, het koperdeel en twee zilverdelen. Ook deze

worden verder afgewerkt nadat ze zijn gedroogd.

Tijdens het werken krijg ik aanwijzingen van Henriette…. Hulp op maat zeg maar. Dit is voor mij een hele fijne manier van werken.

 

De tijd gaat snel en voor we het weten “moeten” we lunchen. Ook dit is weer goed geregeld. Heerlijke broodjes en een glas sap…. Zo kunnen we er ook weer tegen aan. Na de lunch ga ik even naar huis om onze paarden te voorzien van eten en de honden even uitlaten.

Bij terugkomst gaan we weer verder aan de projecten. De ring is inmiddels droog en hierin breng ik de gravering aan. Ik loop de ring nog een keer na om te kijken of alles naar mijn zin is (en natuurlijk of Henriette het daar mee eens is). Dit is het geval en de ring kan in de oven.

Tussen de verschillende bedrijven door werk ik ook aan de Hanger Glas Lentil. Ook dit wordt een mooi project. Ik heb een ontwerp gemaakt en ben benieuwd of mijn sieraad het ontwerp gaat evenaren. Aan het eind van de middag (het is inmiddels al avond) is ook deze hanger klaar om afgebakken te worden.

Mijn ontwerp voor het vierde project, Keum Boo Broche, spreken we nog even door.

Ik zal als huiswerk de ring polijsten (op eigen verzoek) en het ontwerp van de Keum Boo Broche verder uittekenen en alles klaar maken zodat we daar zaterdag gelijk mee aan de slag kunnen.

Terwijl ik dit an het schrijven ben is het inmiddels woensdag. Man wat gaat de tijd hard. Ik heb inmiddels de ring gepolijst en ga hem vanavond zwarten en afwerken. Ook mijn ontwerp ik klaar. Deze moet ik alleen nog uitknippen zodat we de verschillende onderdelen uit kunnen snijden.

Al met al een hele leuke, intensieve en leerzame dag. Heb mijn “skills” weer enorm kunnen vergroten.

Na komende zaterdag zal ik het verslag van de tweede doen. Hierbij zal ik ook de foto’s van de sieraden posten.

 

Opleiding Art Clay Instructor – Niveau 2 – Tweede dag

Vrijdagmorgen … bericht van Henriëtte …. De koperen hanger is gescheurd. Heb je nog tijd om vandaag een nieuwe te maken??

Vrijdagavond maak ik nog twee hangers voor de zekerheid.

Zaterdagochtend: We beginne met het bekijken van de afgebakken stukken. De drakenooghanger en de poreuze koperhanger. Wat is de Drakenooghanger er prachtig uit gekomen. De nieuw gemaakte koperen hangers gaan gelijk in de oven in.

We gaan nu bezig met het polijsten van de Drakenooghanger. Man wat ben ik trots op de uitkomst….

Daarna is het tijd voor de opzet van de Keum Boo Broche. Ik pak mijn geknipte stukjes en ga aan het werk. In de achtergrond breng ik een structuur aan. Laat het stuk drogen en ga verder met de volgende stappen. Het monteren van het dragende deel van de zetkast, de bevestigingspunten voor de brochepin en pinhouder. De zetkast is gemaakt van zetdraad. Dit draad is gevormd om de steen en op maat geknipt. Bij het zetten van de draad in het dragende deel moet rekening worden gehouden met de krimp van de klei.

Na weer diverse droogsessies de “vleugels” geplaatst. En toen ook afgebakken. Na het afbakken, ook dit sieraad polijsten. En dat alles met de hand. Nu was het tijd om het bladgoud aan te brengen. Het op maat knippen van het bladgoud was al een kunst opzich. Daarna op een warmhoudplaat het sieraad warm laen worden waarbij het bladgoud gaat hechten aan het zilver. Daarna met de agaatsteen het bladgoud aanwrijven. Nadat het resultaat naar mijn zin was, is het sieraad “gezwart” in de zwavel.. En opnieuw afgewerkt.

De tweede dag is kort omschreven, maar het was een dag van 9:00 uur tot 19:30…..

Henriëtte bedankt voor je enthousiasme, kennis en inzet. Het was een inspirerende opleiding en ik heb weer een hoop skils aan mogen scherpen en bij mogen leren. Nu alleen nog even afwachten of ik daadwerkelijk ben geslaagd.


 

 

Koper-zilver-hangerDrakenoog


MantelringZilver-bladgoud Broche

Frank

About Frank

No Comments

Leave a Comment